Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
van de nieuwste natuurlijke producten in ons gamma.
Kankerpreventie met 8 voedingsmiddelen

Kankerpreventie met 8 voedingsmiddelen

Kanker is in essentie een celziekte en ontstaat door ongecontroleerde (ongeremde) delingen van cellen waardoor tumoren ontstaan. De ziekte wordt altijd veroorzaakt door schade aan het DNA, meer bepaald aan de genen die de celdeling controleren. Maar hoe komt het nu dat dat erfelijk materiaal (DNA) beschadigd raakt? 
Hieronder worden de gekende risicofactoren voor kanker met hun respectievelijke preventie-mogelijkheden opgelijst:

 • Toeval: heel wat mutaties ontstaan per toeval
 • Levensstijl: ongezonde voeding
  → veel verse groenten en fruit, geen fastfood, geen alcohol, geen koffie, …
 • Virus: baarmoederhalskanker
  → vaccin
 • Erfelijkheid: 5% van de kankergevallen is erfelijk bepaald
 • Blootstelling aan straling en gevaarlijke stoffen: UV-straling, roken, alcohol, PAK’s (barbecue)
  → ontgiftende en anti-inflammatoire componenten
 • DNA-schade door vrije radicalen
  → antioxidanten

8 anti-kanker voedingsmiddelen

Na roken is ongezonde voeding de belangrijkste risicofactor voor kanker waaraan we zelf iets kunnen doen. 
Hieronder een overzicht van 8 voedingsmiddelen die eruit springen in de preventie van kanker.

Goede wijn behoeft geen krans

 • Bessen (maqui, vlierbes, açaí, blauwe bes, goji, framboos, aardbei… )
  Fruit heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals polyfenolen en carotenoïden. Zeker bessen hebben typisch hoge ORAC-waarden (Oxygen Radical Absorption Capacity). Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe hoger het gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons tegen de laatste risicofactor in bovenstaande reeks! Ze kunnen immers de nefaste vrije radicalen neutraliseren voordat die DNA-schade aanrichten!
 • Broccoli en waterkers 
  Broccoli en waterkers behoren tot de koolfamilie, of ook de kruisbloemigen (Brassicaceae) genoemd. Ze bevatten antioxidatieve, anti-inflammatoire en ontgiftende componenten, waardoor ze een uniek voedingsmiddel vormen in termen van kankerpreventie. De anti-kanker eigenschappen van broccoli en waterkers kunnen worden toegeschreven aan isothiocyanaten (stoffen die in het lichaam gevormd worden vanuit glucosinolaten). Isothiocyanaten neutraliseren de schadelijke vrije radicalen niet zelf, maar zetten beschermende mechanismen in de cel in gang. Daarom worden ze indirecte antioxidanten genoemd. Isothiocyanaten activeren de fase-2 ontgiftingsenzymen van de lever die een langdurige antioxidantwerking opwekken door een ‘leger’ antioxidanten in te zetten. Deze blijven nog actief lang nadat de isothiocyanaten het lichaam terug verlaten hebben en kan dagen aanhouden. In feite is het resultaat tweevoudig: u krijgt een reinigingskuur waarbij er een betere afvoer is van schadelijke stoffen via de urine, én er wordt een netwerk van lichaamseigen antioxidanten geactiveerd. Dit is wat men een duurzame antioxidant noemt.

 • Knoflook 
  Knoflook kan tumorgroei verminderen doordat het zwavelverbindingen (o.a. allicine en diallyldisulfide) bevat die het immuunsysteem kunnen helpen in het gevecht tegen kanker. Cellen die zich in de overgangsfase bevinden naar de kankercel kunnen enkel uitgeschakeld worden door apoptose (zelfdoding). De actieve bestanddelen in knoflook kunnen de cellen laten “inzien” dat ze schadelijk zijn en induceren er apoptose.

 • Groene thee 
  EGCG is het belangrijkste bestanddeel uit groene thee. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat EGCG een zeer sterke antioxidant is waaraan talrijke gezondheid bevorderende eigenschappen worden toegeschreven. Onderzoek bewijst dat het drinken van groene thee de algehele gezondheid bevordert en bijdraagt aan de preventie van chronische aandoeningen zoals kanker. EGCG werkt, zoals curcumine, in op heel wat stadia van de carcinogenese en remt dus zowel het ontstaan als de groei van kwaadaardige tumoren.

 • Olijfolie
  Vroeger dacht men dat het positieve effect van de olijfolie enkel te danken was aan de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren, voornamelijk oleïnezuur dan, maar tegenwoordig wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar de rijkelijk aanwezige polyfenolen, dit zijn krachtige antioxidanten. De meest voorkomende en karakteristieke polyfenolen zijn oleuropeïne en hydroxytyrosol. De reductie van oxidatieve stress door olijf-polyfenolen werd het meest onderzocht. Het belangrijkste effect hiervan is dat er minder schade kan aangericht worden door vrije radicalen aan bijvoorbeeld DNA. Verschillende studies toonden aan dat de hoge consumptie van olijfolie in de Mediterrane landen gecorreleerd is met een verlaagd risico op bepaalde kankers!

Van de bovenste keukenplank

 • Curcuma longa (geelwortel) 
  Curcuma longa is de plant waaruit het specerij kurkuma of koenjit gewonnen wordt. De belangrijkste verbinding uit de geelwortel is curcumine en werd door de eeuwen heen reeds gebruikt voor het behandelen van allerlei dagelijkse ongemakken en ontstekingen. In fundamenteel kankeronderzoek werd aangetoond dat curcumine bij kwaadaardige tumoren zowel de groei als de uitzaaiing van de tumor tegengaat. Aangezien ontregeling van de celdeling een cruciale rol speelt in de progressie van kanker en curcumine juist daar op inwerkt is deze stof het uitgelezen natuurlijk middel bij de preventie van kanker. Curcumine kan er bovendien ook voor zorgen dat de tumor wordt uitgehongerd doordat het de bloedvatvorming in de tumor tegengaat (de kankercellen worden beroofd van hun eigen energiebron (o.a. zuurstof)). De meeste plantaardige producten met een anti-kanker werking fungeren als krachtige antioxidanten, maar curcumine werkt in op veel meer processen en is daarom een ultiem natuurlijk kankerwerend middel!

 • Ashwagandha 
  Ashwagandha (Withania somnifera), een exotische Indisch kruid uit de Ayurveda (Indiase ginseng), heeft opmerkelijke ontstressende eigenschappen. Maar ecent werd ontdekt dat het ook een veelbelovend alternatief voor de behandeling van kanker is. De actieve bestanddelen van dit kruid zijn withanolides met o.a. withaferine A en withanolide D. Eén van de meest ambitieuze toepassingen van ashwagandha is het vermogen om kankercellen tedoden. Daarnaast kan het, net zoals urcumine, de bloedvatvorming tegengaan waardoor de kankercellen gaan uithongeren. In verschillende wetenschappelijke studies werd een verminderde tumorgrootte waargenomen dankzij deze werking van ashwagandha!

 • Shiitake 
  Shiitake (Lentinula edodes) is een paddenstoel die van nature voorkomt in China en Japan. In Shiitake zorgt vooral het polysaccharide lentinaan voor de kankerwerende eigenschappen. Lentinaan is een β-glucaan dat voorkomt in verscheidene paddenstoelen, gisten en andere voedingsmiddelen. β-glucaan versterkt het immuunsysteem (een verzwakt immuunsysteem zorgt ervoor dat kanker meer kans krijgt om door te breken) en activeert bepaalde cellen en eiwitten die kanker aanvallen, waaronder macrofagen, T-cellen en natural killer cellen. Deze geneeskrachtige paddenstoel kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een aangepast dieet tijdens chemokuren.


  Curcuma longa                                Ashwagandha                                      Shiitake

Ik zoek een product voor
Ik zoek op ingrediënt


  Biotona op facebook

  Product in de kijker

  Macadamia

  Macadamia

 • Hydraterend - verzachtend - reinigend
 • Alle huidtypes
 •  

  Lees meer »

  Winkels in de buurt

  Start adres: