Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
van de nieuwste natuurlijke producten in ons gamma.
Kunnen plantaardige stoffen u helpen met uw cholesterol?

Kunnen plantaardige stoffen u helpen met uw cholesterol?

Cardiovasculaire aandoeningen blijven wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van sterfte. Jarenlang onderzoek heeft aangetoond dat hoge cholesterolniveaus gelinkt zijn aan de ontwikkeling van aderverkalking (verharding en verdikking van de bloedvatwand) en een verminderde elasticiteit van het bloedvat als gevolg. Hierdoor treedt er vernauwing van het bloedvat op en dit kan aanleiding geven tot een hartinfarct.Cholesterol is een belangrijk onderdeel van de cellen en het speelt o.a. ook een rol in de aanmaak van hormonen en galzuren. Het grootste gedeelte (70%) wordt door ons lichaam zelf aangemaakt, het overige gedeelte wordt via het voedsel opgenomen. Dit laatste verklaart waarom ons cholesterolgehalte ook afhankelijk is van het soort en de hoeveelheid vetten die we eten.


Wat is nu precies de link tussen cholesterol en aderverkalking?

Het vervoer van cholesterol door het lichaam gebeurt via de bloedbaan. Omdat de vetstof niet oplost in het bloed, hecht cholesterol zich bij het transport vast aan eiwitten. Deze cholesterol-transporteurs worden ingedeeld in 2 types lipoproteïnen (lipo = vetstof, proteïne = eiwit). 

 • De HDL (high density lipoproteïne) verwijdert cholesterol uit de organen en brengt het terug naar de lever. De cholesterol in HDL is de goede cholesterol, omdat HDL de cholesterol uit de organen en de bloedvaten wegvoert.
 • De LDL (low density lipoproteïne) is het lipoproteïne in ons bloed dat cholesterol van de lever naar de verschillende organen brengt. Als er veel LDL aanwezig is, wordt er veel cholesterol naar de organen gevoerd en het teveel kan zich ophopen in de bloedvaten. Hierdoor kan er atherosclerose (aderverkalking) optreden; LDL cholesterol is daarom de slechte cholesterol. Een daling van 1% LDL cholesterol zou het risico op cardiovasculaire aandoeningen met 2% doen dalen.

 

Ja, plantaardige stoffen kunnen u helpen met uw cholesterol!

Plantaardige stoffen helpen actief uw cholesterol op peil te houden! Bovendien veroorzaken deze middelen vaak minder nevenwerkingen zoals vermoeidheid of spierklachten dan de klassieke middelen! De werkingen zijn tevens reeds meerdere malen wetenschappelijk bewezen. Ze kunnen bovendien niet alleen preventief gebruikt worden, maar, na overleg met de arts, kunnen ze ook toegepast worden als behandeling.

 • Plantensterolen of fytosterolen remmen de opname van cholesterol uit de darm, waardoor het geen kans krijgt om opgenomen te worden in het bloed en dus rechtstreeks terug uitgescheiden wordt via de stoelgang. Dit komt omdat plantensterolen een gelijkaardige chemische structuur als cholesterol hebben en zo kunnen competeren met cholesterol voor een plaats binnenin de galzoutmicellen, die gevormd worden in de darm bij de vertering van vetten.
 • Policosanol is een natuurlijk mengsel van typische organische verbindingen, die geïsoleerd kunnen worden uit rietsuiker of andere plantaardige bronnen zoals bijenwas of rijst. De voornaamste component is het octocosanol, die een invloed heeft op de aanmaak van nieuwe cholesterol en zo ook een cholesterol-verlagende werking vertoont.
 • Rode gist rijst wordt bereid door het in cultuur brengen van de gist Monascus purpureus op rijst en fermentatie. Het cholesterolverlagend effect van rode gist rijst is te danken aan de aanwezigheid van monacoline K. Het werkingsmechanisme is gelijkaardig aan dat van de statines (conventioneel geneesmiddel), namelijk de blokkering van een enzym dat nodig is voor de aanmaak van cholesterol. Ook de aanwezige sterolen, isoflavonen en enkelvoudig onverzadigde vetzuren dragen bij aan het cholesterol verlagend effect van rode rijst. De synergistische werking van deze fytonutriënten zorgen ervoor dat rode gist rijst als alternatief kan dienen voor patiënten die geen statines wensen in te nemen of een toegankelijk alternatief zoeken.
 • Olijfblad -en vrucht: Een bekende risicofactor voor de ontwikkeling van aderverkalking is de oxidatie van LDL. Dit zou nog belangrijker zijn dan de bloedwaarden van cholesterol! Het is dan ook pas als het LDL geoxideerd is, dat het plaques kan vormen op de bloedvatwand. Het olijfvruchtextract Mediteanox®, gebruikt in Physalis producten, gaat dit proces tegengaan door zijn krachtige antioxidatieve werking! Het is een natuurlijk en hoog geconcentreerd extract van olijven, geproduceerd volgens een ecologische en gepatenteerde extractie met ultrazuiver water. Olijfolie is al langer gekend als een belangrijk ingrediënt uit de traditionele Mediterrane keuken en is daarenboven al meermaals geassocieerd en erkend als een belangrijke factor in de reductie van het aantal hart -en vaataandoeningen.

In de reguliere geneeskunde bestaat de preventie van hypercholesterolemie uit het voorschrijven van cholesterolverlagende geneesmiddelen zoals de statines, fibraten, nicotinezuurderivaten, cholesterolabsorptieremmers en galzuurbindende harsen. Deze kunnen heel wat nevenwerkingen veroorzaken. Gelukkig zijn er ook natuurlijke oplossingen om het cholesterolgehalte te beheersen.

 

  Rode gist rijst

 

Physalis biedt twee natuurlijke voedingssupplementen aan die kunnen bijdragen tot een efficiënte cholesterolbeheersing. Physalis CholeControl en Physalis Rode Gist Rijst.

 

Ik zoek een product voor
Ik zoek op ingrediënt


  Biotona op facebook

  Product in de kijker

  Eucalyforce® Gummies

  Eucalyforce<sup>®</sup> Gummies

 • Eucalyptus
 • Menthol
 • Ravintsara
 •  

  Lees meer »

  Winkels in de buurt

  Start adres: